Thomas Pollema (33) zoekt voortdurend naar nieuwe kennis en innovaties die de prestaties van het familieakkerbouwbedrijf in Alde Leie verder kunnen helpen. Sinds kort is hij bestuurslid van Niscoo, een kenniscoöperatie die buiten gebaande paden probeert te denken. ’Dat past wel bij me.’

Arend Jan Boekestijn, regelmatig te gast in het populaire tv-programma Vandaag Inside, houdt op donderdagavond 12 december om 19.30 uur een inleiding op de Landbouwbeurs in Leeuwarden. Hij deelt z’n visie op de economische gevolgen van geopolitieke verschuivingen en de impact hiervan op de agrarische sector. Kenniscoöperatie Niscoo is verantwoordelijk voor de komst van Boekestijn. ‘We zochten naar een exclusieve, onafhankelijke spreker, die ons als agrarische ondernemers vanuit een andere invalshoek kan prikkelen’, verduidelijkt Thomas Pollema.

Door andere bril kijken

De Friese akkerbouwer is sinds kort bestuurslid van Niscoo. ‘Ik ben al jaren een regelmatige bezoeker van de Niscoo-kennisbijeenkomsten. De sprekers zijn vaak onafhankelijk en komen niet altijd uit de agrarische sector. Dat helpt mij om met een andere bril op naar onderwerpen te kijken. Doorgaans vinden de bijeenkomsten plaats in het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen. Zo prikkelde toekomstdenker Ruud Veltenaar agrarische ondernemers recent met een presentatie over transities die de wereld op z’n kop zetten. Financieel-economisch duider Edin Mujagic sprak over rentes en inflatie (zie verslag op pagina’s 10 en 11) en Ruud Tijssens van Agrifirm duidde hoe de hazen lopen in de politiek en dat landbouwsectoren zullen moeten leren leven met aanhoudende maatschappelijke druk op hun productiewijze.

Pootgoed is de kurk

Dit soort sprekers en informatie helpen Thomas Pollema om te kunnen blijven ondernemen naar de toekomst toe. Samen met zijn ouders Jan (67) en Pietie (66) runt hij het akkerbouwbedrijf in Alde Leie. Ook zijn broers Marten (29), Sybe (36) en zus Rinske (29) zitten in de maatschap. ‘We werken langzaamaan aan toe naar een bedrijfsovername’, vertelt Thomas. Er ligt zo’n 100 hectare grond vast onder het bedrijf. Jaarlijks wordt 70 hectare aardappelland gehuurd. Ruim 100 hectare pootgoed is de kurk van het bedrijf, de rest van het bouwplan bestaat uit tarwe en gerst. Het bedrijf heeft naast de akkerbouw 42.000 Beter Leven-vleeskuikens.

Seizoensrijpaden

‘De bodem is ons grootste kapitaal’, is het motto van de familie Pollema. Het bouwplan met 2/3 aan rustgewassen en veelvuldig gebruik van groenbemesters bevestigt dat. Verder wordt op het akkerbouwbedrijf al jaren gewerkt met seizoensrijpaden, om de bodem zoveel mogelijk te sparen. ‘Het water zakt daardoor beter weg.’ Over de aardappeloogst van 2024 is Thomas dik tevreden. ‘We hebben duidelijk meer opbrengst en kwaliteit van het land gehaald dan het jaar ervoor.’ Dit jaar sorteren ze de aardappelen voor het eerst met een optische sorteermachine, die ze eerder dit jaar aanschaften. ‘De kwaliteit van het sorteerwerk verbetert en we kunnen hiermee op arbeid besparen.’

Vorig artikel‘Vergif en eten, dat kan eigenlijk niet’
Volgend artikel‘Zorg voor harde data onder het regeneratieve frietje’