Het is ronduit fascinerend om te zien wat er gebeurt sinds 15 maart, de dag dat de Boer Burger Beweging (BBB) een verpletterende overwinning behaalde tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum en hun bevriende media draaien overuren om de winst te bagatelliseren. Zo klinkt het ongeveer: meer dan 80% stemde niet op BBB, verkiezingen in de provincie moeten slechts worden gezien als een oefenpotje, het was een beetje gemeen want er zat een door de agrarische industrie betaald reclamebureau achter de grote overwinning en ‘last but not least’: de stemmers op BBB zijn oud en laag opgeleid, conservatief en kiezen vooral voor veiligheid en zichzelf. De egoïsten! Laten hun kleinkinderen straks gewoon achter met een totaal verrotte wereld. Maar gut, je kunt het ze niet kwalijk nemen: lompe boeren met accent die nog niet weten wat carpaccio is. Ze zijn nu eenmaal wat later dan wij van de grote stad.

De druiven zijn blijkbaar erg zuur op links, waardoor ze er nu allerlei bijzaken bijhalen die wat minder ter zake doen. De kernboodschap vanaf links is dat er veel te veel vee is in Nederland, dat de natuur daardoor zo goed als dood is en we in rap tempo afstevenen op een land dat niet meer bewoonbaar is voor onze kleinkinderen. We moeten het vee zoveel mogelijk opruimen en vooral veel windmolens, zonneparken, huizen en voedselbossen bouwen. Wolven zeker ook ruimte geven. En vooral vegetarisch gaan eten, dan komt het weer helemaal goed met Nederland. Waar het voedsel wordt gemaakt, doet niet zo ter zake. Alles is te koop. En over de alsmaar uitdijende bevolking, wat vooral ook meer beton, verkeer en consumptie betekent en dus gewoon ook weer minder natuur, lees je niks. Nee, het zijn de koeien, de kippen en de varkens die de linkse ideaalwereld in de weg zitten. Export van mensen en producten is massaal toegestaan, zolang ze maar niet van dierlijke of plantaardige afkomst zijn.

Op rechts zien we een soortgelijke polarisatie. Partijen aan die kant en de hun bevriende media doen er alles aan om de linkse boodschap de nek om te draaien. Linkse denkers zijn idealisten die niet weten wat werken is. Het zijn hoogopgeleide en goedverdienende nietsnutten op dure elektrische bakfietsen die vanuit een luxe stadse wereld met meer dan voldoende geld en dedain neerkijken op het armere gepeupel in de provincie. De rechtse media schromen niet om allerlei mensen op te voeren die met een ferm tegenluid komen tegen ‘de linkse leugens. De kernboodschap vanaf rechts is dat de natuur in Nederland er helemaal niet slecht voor staat, dat veel vee in Nederland nu eenmaal bij dit land hoort en het ook heeft groot gemaakt. Windmolens en zonneparken op boerengrond is vooral ‘a waiste of money’. En vegetarisch eten eten is ‘konijnenvreten’. Je kunt veel beter een paar kerncentrales neerzetten, alle problemen opgelost. Klimaatverandering is van alle tijden en het zijn vooral de asielzoekers en de linkse politici die van Nederland één grote stad willen maken die dit land onbewoonbaar maken.

Links schermt met wetenschappelijke feiten om zijn gelijk te onderbouwen. Rechts schermt met wetenschappelijke feiten om zijn gelijk te onderbouwen. Beide hebben ze ongetwijfeld een punt. De boodschap van deze column is dat de waarheid pikzwart noch spierwit is. Ergens tussenbeide kronkelt de weg die we met z’n allen moeten zien te vinden. Dat lijkt met de erfenis van de extreme polarisatie die social media ons – met alle voordelen van dien – ook heeft nagelaten, een onbegaanbare weg. Ik wens de dame – lees Caroline van der Plas – en alle heren – de verliezers – heel veel succes met het vinden van de juiste route.

Vorig artikelNormaal doen wint glorieus
Volgend artikel‘Vroeg starten met luisbestrijding, daar zit vaak de winst’