De tafelaardappelactiviteiten van Agrico en Nedato worden samen met Leo de Kock ondergebracht in een nieuwe onafhankelijke coöperatie van tafelaardappeltelers. De coöperatie start dit najaar.

De nieuwe coöperatie van tafelaardappeltelers gaat samenwerken in de gehele keten van teelt, handel en inpakken. ‘In deze nieuwe coöperatie is de strategie volledig gericht op consumptieteelt en zijn de telers van tafelaardappelen zelf de eigenaar. De krachtenbundeling zorgt daarmee voor een beter toekomstperspectief voor de betrokken telers’, zegt Agrico-directeur Mark Zuidhof in een eerste reactie.

Inpakken in Oud-Beijerland

Om de voordelen van de nieuwe integratie maximaal te benutten, worden de activiteiten op het gebied van handel en inpakken ondergebracht op de huidige locatie van Nedato in Oud-Beijerland. Deze locatie is uit de besprekingen naar voren gekomen als de meest geschikte locatie om alle activiteiten onder te brengen. Nu wordt er ook nog ingepakt op de vestiging van Leo de Kock BV in Purmerend.

De locatie in Oud-Beijerland biedt voldoende beschikbare ruimte en is meer centraal gelegen ten opzichte van het merendeel van de betrokken telers, aldus en woordvoerder. ‘Het op één plaats onderbrengen van de activiteiten brengt daarbij een betere controle op het gehele proces, zorgt voor een efficiëntere bedrijfsvoering en draagt bij aan het realiseren van een eigen cultuur.’

In fases naar één locatie

Het betrokken personeel van de drie bedrijven gaat over in de nieuwe organisatie, waardoor de kennis van de tafelmarkt en –operatie gewaarborgd blijft. Om de kwaliteit en betrouwbaarheid te zekeren zal de transitie naar één locatie zorgvuldig en gefaseerd plaatsvinden.

‘Positie in markt versterken’

Directeur Wim van de Ree van Nedato zegt in een reactie: ‘Met het bundelen van kennis en activiteiten rondom tafelaardappelen ontstaat een sterk gespecialiseerde organisatie met regie over een korte keten, waarin klantenwensen en telersbelang op een efficiënte wijze worden verbonden.’ Jan Bijleveld van Leo de Kock BV is enthousiast over de nieuwe kansen die ‘deze fusie onze tafelaardappelsector biedt’. Hij denkt dat de samenwerking de positie in de markt flink versterkt.

Vorig artikelVerwachte pootgoedprijs Agrico: € 35,50
Volgend artikelDe victorie begint in Holwerd