Aardappelcoöperatie Agrico verwacht voor pootgoed van oogst 2022 een gemiddelde indicatieprijs van € 35,50 per 100 kg uit te gaan betalen. De prijs betreft een gemiddelde voor alle geleverde rassen, maten en klassen.

Vorig jaar betaalde Agrico een gemiddelde prijs van € 31,10 per 100 kg. In 2020 lag de gemiddelde uitbetalingsprijs op € 25,77.

Hogere opbrengst

De totale opbrengst per hectare steeg ten opzichte van 2021 met 4.400 kilo tot 42.900 kilo in 2022. Bovendien waren de maten ook fijner dan in 2021, waardoor er 55.000 ton meer beschikbaar was in de pootgoedmaat. Het totale verkochte volume van de pool steeg met 45.000 ton ten opzichte van de oogst van 2021. Opvallende stijgers in het verkochte volume waren Arizona, Rudolph, Markies en Fontane.

Marktontwikkeling

Afgelopen jaar investeerde Agrico in het beschikbaar hebben van voldoende pootgoed om aan de vraag van de vroege export te kunnen voldoen. Dit heeft geleid tot een grote stijging in het volume dat Agrico naar deze markt heeft kunnen exporteren. Verder waren er positieve ontwikkelingen in met name de leveringen aan Algerije en Irak. Daar is Arizona inmiddels het grootste monopolieras geworden. Daarnaast is in het roodschillige segment de Rudolph zeer gevraagd in Algerije.

Forse ingreep tafelaardappelen

De situatie op de Europese tafelmarkt was heel anders. Telers in Europa zagen de kosten voor de teelt enorm toenemen en zagen af van de teelt van aardappelen of kozen voor de teelt van aardappelen voor andere segmenten. Dit effect is ook te zien in de poolprijs van deze rassen. Agrico heeft daarom besloten fors in te grijpen in de arealen van een aantal Europese tafelrassen.

De vraag naar rassen voor de fritesindustrie was uitstekend. Alle rassen zijn volledig uitverkocht. Ook voor de chipsindustrie is er nu een interessant ras beschikbaar: Napoleon. Het ras liet al goede resultaten zien tijdens de beproevingen en inmiddels zijn de eerste programma’s voor oogst 2023 met diverse chipsproducenten gemaakt.

Bewaarvergoeding 20% omhoog

Ook het afgelopen jaar had Covid-19 nog steeds een grote invloed op de prijzen van transport. De kosten voor containervervoer en conventionele scheepsverladingen zijn, afhankelijk van de bestemming, tot 50% duurder geworden dan voor Covid-19. Wel waren er dit jaar voldoende containers beschikbaar voor alle bestemmingen. Voor de telers zijn de kosten het afgelopen jaar ook sterk gestegen. Om deze reden heeft de poolcommissie de bewaarvergoeding met 20% verhoogd. De overige kostenstijgingen in de teelt moeten in de markt goed gemaakt worden.

Tevreden over resultaat

Algemeen directeur Jan van Hoogen is tevreden met het substantieel hogere niveau van de uitbetalingsprijs ten opzichte van afgelopen jaar. ‘De markt is nationaal en internationaal het afgelopen seizoen aanzienlijk veranderd. We zijn tevreden dat Agrico hier goed op heeft kunnen inspelen met daardoor een goed resultaat.’

In juli maakt Agrico de definitieve uitbetalingsprijzen bekend.

Vorig artikelAgrofoodcluster en The Potato Valley worden één
Volgend artikelNieuwe coöperatie voor tafelaardappeltelers